Gudjón gör sin elfte säsong i Stjarnan

Under tre säsonger spelade Gudjón Baldvinsson för HBK i början av 2010-talet. En hårt arbetande anfallare som var med om att bidra till att HBK gick från Superettan 2012 till att vara höstens lag i Allsvenskan 2014. Nu spelar han i moderklubben på Island men har även hunnit med ett kort äventyr i Asien.

Som 17-åring fick han chansen i sin moderklubb Stjarnan Gardabaer som spelade i nästhögsta serien. Efter fem säsonger där flyttade han till KR Reykjavik och svarade där för nio mål samt blev cupmästare. Då ryckte GAIS i honom men där blev det bara en handfull matcher för göteborgarna under 2009 innan han flyttade tillbaka till KR.

Första sejouren i Sverige varade bara under ett år för Gudjón. Det blev blott fem matcher för GAIS under 2009. Här i duell med Helsingborgs Marcus Holgersson.

 

Där svarade han återigen för många mål och 2011 vann de både serien och cupen. På årets nästsista dag 2011 tog, han tillsammans med Kristinn Steindórsson, flyget till Kastrup för att skriva på för tre säsonger med HBK.

 

I HBK blev han genast en firad målskytt och svarade för sexton mål i Superettan 2012 men även ett mål i den avgörande kvalmatchen uppe i Sundsvall. Han blev kvar ytterligare två säsonger innan han i januari 2015 blev spelklar för FC Nordsjaelland.  


Första hemmamatchen för sin nya klubb och han har precis svarat för det första målet av sina två mål när HBK slog Degerfors IF i april 2012.


- Mitt bästa minne är från det första året i HBK när vi gick upp i Allsvenskan efter vinst i kvalet. Jag hade en fantastisk tid i HBK som jag verkligen älskade, berättar Gudjón.


Här finns alla artiklar om gamla spelare och ledare.


I Danmark blev det inte riktigt som han hade tänkt sig, så redan i juli samma år flyttade han hem till moderklubben som nu spelade i högstaligan.


Det blev blott ett halvår i FC Nordsjaelland under 2015. Här i en vänskapsmatch mot IF Elfsborg.


Där har han varit sedan dess men efter en målmässig stark säsong (12 mål på 19 matcher) kom intresse utifrån och Baldvinsson var under två månader i början på 2018 utlånad till Kerala Blasters i Indien, där han bl.a. spelade med den förre Manchester United-backen Wes Brown.

 

Väl hemma igen blev han för tredje gången cupmästare men denna gång med sin moderklubb, för vilka han i år gör sin elfte säsong.

- Jag spelar med Stjarnan på Island. Vid sidan om fotbollen arbetar jag som affärsansvarig i ett kreditkortsföretag, säger "Baldvin".

 

I dag spelar Gudjón med moderklubben Stjarnan på Island.


Tiden går och det är svårt att hålla den täta kontakten med gamla lagkompisar. Givetvis följer man varandra på sociala medier, men en har han ju lättare för att hålla lite kontakt med.

-Jag har träffat ”Kiddi” (Steindórsson) när vi spelar mot varandra, men vi måste träffas oftare.

 

-Jag har velat komma tillbaka för att besöka Halmstad under en lång tid, men säsongen på Island gör det svårt. Snart hoppas jag få komma tillbaka till stranden, där jag och familjen gillade att vara när det var soligt. Jag gillade också att äta en biff på Wild West och besöka O’Learys, säger Gudjón Baldvinsson avslutningsvis.


Målfirande efter ett av sina mål i HBK-tröjan.


GUDJÓN BALDVINSSON

Född 15 februari 1986

Från KR Reykjavik 2012, till FC Nordsjaelland 2015

Allsvenska matcher/mål 52/9

Kvalmatcher/mål 4/2

Superettan-matcher/mål 29/16

Årets Kvast 2012

Allsvensk i GAIS 2009 (5/0)

Landskamper 4 A, 8 U, 5 P för Island

Klubbkarriär Stjarnan Gardebaer (-2007), KR Reykjavik (2008), GAIS (2009), KR Reykjavik (2010-11), Halmstads BK (2012-14), FC Nordsjaelland (2015), Stjarnan Gardebaer (2015-), Kerala Blasters (2018, lån)