Grattis Mats Lundgren, 50 år!

På söndagen gratulerar vi vår gamle anfallsspelare Mats Lundgren som fyller 50 år. Han slog igenom med buller och brak när han i sin debutmatch gjorde mål redan efter fem minuter mot IFK Göteborg.
Mats Lundgrens första träningar hade han ute i Harplinge IK men redan som elvaåring kom han till HBK. Snabbt visade han att han var en målskytt av stort rang, och i juli 1987 blev han (då) HBK:s yngste allsvenske spelare genom tiderna (17 år och 87 dagar).

I matchen mot IFK Göteborg på Örjans vall satte Kenneth Rosén honom på bänken och när Mats Jingblad tidigt blev skadad fick han hoppa in - i underläge 0-1. Inbytt i 20:e minuten och redan i 25:e minuten hade han kvitterat till 1-1 på självaste Thomas Wernersson. Ett resultat som stod sig matchen ut.

Under hösten fick han spela fem matcher från start och göra ytterligare fem inhopp men fler mål blev det inte när HBK åkte ur allsvenskan samma höst.

I div. 1 spelade han de 22 förstamatcherna och gjorde nio mål. Bl.a. gjorde han avgörande mål i matcherna motKarlskrona (1-0), Häcken (1-0) och båda målen mot Elfsborg (2-1). Viktiga poäng som till slut innebar att HBK vann serien men Mats missade upplösningen p.g.a. meniskskada.

Året efter spelade han en match från start och gjorde fem inhopp under våren. I augusti blev han utlånad till den allsvenska konkurrenten Örgryte IS. 1990 blev det bara lite spel i inledningen av serien då Stuart Baxter senare valde att satsa mest på Jonas Axeldal och Niklas Gudmundsson.

1991 var han ordinarie under störredelen av säsongen och svarade för sju mål samtidigt som HBK via kvalsvenskan åkte ur allsvenskan.

Under hans tre sista säsonger i HBK var han mycket skadad och sista matchen blev i oktober 1994 när han fick göra ett inhopp mot Degerfors IF på Stora Valla.

Året efter värvade Laholms FK, med Janne Andersson som tränare, över Lundgren. Våren 1998 var han under kort tid utlånad till skotska Motherwell men det blev inga matcher för Mats.

2000 blev han spelande tränare i Snöstorp Nyhem FF. Han har senare även varit tränare i IF Leikin, Unnaryds GoIF och som ungdomstränare i HBK.