Fina siffror för akademin

Längs med tiden har det blivit mer och mer viktigt att föreningarna får fram många spelare från sin egen akademi- och ungdomsverksamhet upp till representationslaget. På senare år har det kommit fram många spelare och dessa har fått fler och fler matchtillfällen.
- Det är oerhört glädjande för alla våra spelare och ledare i Akademi och ungdom att få svart på vitt att så många killar är konkurrensdugliga på A-lagsnivå, säger en glad Robert Nordström, efter att han har sett siffrorna.

HBK har sedan tidigare tilldelats fem stjärnor i SEF:s certifiering. Nu kan vi även se en tydlig ökning på antalet matchtillfällen som våra akademispelare fått i vårt herrlag.


Ett diagram över hur många matcher tillsammans som tidigare akademispelare gjort i herrlaget under åren 1993-2019.

Förra årets siffra på 274 matchtillfällen är den högsta siffran någonsin sedan Tipselit infördes 1993. De tre senaste åren är de högsta siffrorna under dessa år. 2019 var siffrorna så höga som att 65 % av spelminuterna var för akademispelare.
- Att nästan två tredjedelar av startelvorna förra säsongen utgörs av egna produkter är ju något som vi själva och våra klubbar i närområdet skall vara väldigt stolta över, tycker Nordström.

- Vi skall naturligtvis också konstatera att det är lite lättare att få fram spelare till Superettan än vad det är till Allsvenskan, men nu är utmaningen att gära ännu fler av dessa killar till allsvenska spelare.


Bilden ovan är från 2015 när U19 mötte IF Elfsborg. HBK-spelaren är Sead Haksabanovic.