Delani är nu civilingenjör

Under ett och ett halvt år spelade brasilianske Delani i Halmstads BK. Därefter fortsatte karriären i Brasilien, Danmark och Kina innan han slutade med fotboll 2012. I dag arbetar har som civilingenjör hemma i Brasilien där han bor tillsammans med sin familj.

I samband med HBK:s träningsläger i La Manga i februari 2005 kom Delani för att provträna. Dåvarande tränaren Janne Andersson blev intresserad så brasilianaren följde med till Sverige för att träna. Att komma till Sverige och se snö var något annorlunda för honom, men tyvärr visade det sig att hans opererade knä inte höll.


Det blev drygt sjutton månader i HBK för Delani i HBK.


Delani åkte tillbaka till Brasilien för att opereras och kom på ny provträning i juli samma år, och skrev då för 1,5 år. Efter kontraktet lämnade han HBK för en kort sejour hemma i Brasilien innan det blev spel i fyra säsonger i Danmark. 


Därefter en snabbis i Kina innan han återvände till Danmark men där en skada satte stopp för vidarefotbollsspel.


Delani jublar efter ett HBK-mål och Andreas Johansson är på väg fram för att fira.


Därefter flyttade familjen, nu dansktalande, hem till Brasilien och där bestämde sig “Della” för att studera.
- Jag tog en examen som civilingenjör och arbetar i dag inom byggbranschen.

Tiden i Halmstad har han inte glömt och framför allt är det en match som sitter kvar i minnet.
- Mitt största minne, utan tvekan, var när vi slog ut Sporting nere i Lissabon. Det är något minnesvärt som finns kvar i mitt hjärta.


Delani slutade spela fotboll 2012 när han var i Viborg FF i Danmark. Därefter flyttade han hem för utbildning.


Någon direkt kontakt med fotbollen har han inte längre.
- Nej, men jag fick många vänner under mina fotbollsår och många av dem har jag kontakt med, men vi pratar inte om fotboll utan om våra vardagsliv nu. 

- I HBK har jag ingen kontakt med någon spelare, men har med Matz Ljungkvist på kansliet och hans familj, och jag pratar också ofta med sjukgymnasten Simon Bakkioui. Det var fantastiska vänner som jag fick.


Han har inte besökt Halmstad sedan han i slutet av oktober 2006 reste hem till Brasilien. Men det finns en plats som han saknar.
- Ja, jag saknar att spela på Örjans vall och känna all värme från människorna i Halmstad, det var en obeskrivlig atmosfär. Jag tackar Gud varje dag för att jag gav mig denna möjligheten att få uppleva detta. Tack till staden Halmstad och tack HBK.


Fyra HBK:are i Brasilien. Förutom Eduardo Delani, hans fru Vivianne, sonen Rafa och dottern Fefè.


Han följer HBK genom de tekniska hjälpmedel som finns i dag.
- Jag går fortfarande in på hemsidan och jag ser även resultaten på en av de fotbollsappar som jag har i min mobil, säger civilingenjören Eduardo Delani Santos Leite från sitt hem i huvudstaden Brasilia.


EDUARDO DELANI SANTOS LEITE

Född 3 november 1981

Från Botafogo 2005, till Clube de Regatas Brasil 2007
UEFA-matcher/mål 4/0
Allsvenska matcher/mål 18/1
Klubbkarriär Bragantion (1998), Cruzeiro (1999-2002), Marilla (2003), Botafogo (2004), Halmstads BK (2005-06), Clube de Regatas Brasil (2007), Vejle BK (2008-10), Guangzhou FC (2010-11), Viborg FF (2011-12)