Till helgen skulle det ha varit premiär av årets säsong. Tyvärr har coronaviruset ställt till och vi får vänta på premiären. Då passar vi på att minnas tillbaka till HBK:s första år i Superettan 2012. En säsong som slutade med en härlig avslutning uppe i Sundsvall - och ett allsvenskt avancemang.

Säsongen slutade lyckligt med kvalseger uppe i Sundsvall.

Efter degraderingen 2011 lämnade flera spelare laget. Försvann gjorde de rutinerade Mikael Rosén och Tomas Zvirgzdauskas, de yngre talangerna Joel Johansson, Anel Raskaj, Joe Sise, Michael Görlitz och Marcus Olsson med flera. Hela tolv spelare försvann ur A-truppen vilket gjorde att Jens Gustafsson fick satsa på nya spelare.

Sju spelare tillkom utifrån och fem yngre spelare plockades upp från U-truppen. Bland de nya fanns islänningarna Kristinn Steindórsson och Gudjón Baldvinsson, de tidigare Superettan-spelarna Mikael Boman, Antonio Rojas och Johan Blomberg men även en allsvensk spelare i Peter Nyström.

Seriepremiär på Söderstadion mot Hammarby. På bilden syns Richard Magyar och i bakgrunden Peter Nyström.

Efter tolv försäsongsmatcher, med sex segrar och sex förluster, var det seriepremiär på Söderstadion mot Hammarby. Inför nästan 12 000 åskådare gjorde "Bajen" enda målet i mitten på första halvlek.

I hemmapremiären mot Degerfors IF svarade Baldvinsson för båda målen vid 2-0 segern, innan det blev mållöst borta mot Ljungskile SK. Detta följdes upp av en 3-1 seger mot Trelleborgs FF innan det blev förlust i bortamatchen mot topplaget Östers IF med 1-2.

Två av nyförvärven som svarade för en del mål; Kristinn Steindórsson och Antonio Rojas.

Därefter kom HBK så sakta i gång med 3-2 hemma mot  J Södra, som följdes upp med en mållös tillställning mot Ängelholms FF på Örjans vall. Efter seger borta mot Umeå FC med 4-0 blev det ytterligare fyra raka vinster: Brommapojkarna (h) 2-0, Varberg (h) 3-1, Värnamo (b) 5-2 och Assyriska FF (h) 3-1.

Gudjón Baldvinsson var tillbaka i svensk fotboll efter att tidigare spelat för GAIS. Här firar han ett mål hemma mot Varbergs BoIS.

Borta mot Landskrona gjorde HBK tre hörnmål men efter alla målen lyckades BoIS att kvittera. Ytterligare en oavgjord match mot Falkenbergs FF blev det två raka bortaförluster mot Brage och Falkenberg.

Alla möter sitt gamla lag när det var derby mot Falkenbergs FF. Emil Jensen och Daniel Johansson hade tidigare spelat för HBK medan Mikael Boman var ex-FFF:are.

Därför blev segern hemma mot Hammarby (2-0) viktig och den följdes upp av upphämtning från 0-2 till 2-2 på Stora Valla mot Degerfors.

Nyförvärvet Johan Blomberg i matchen mot Hammarby på Örjans vall. Året innan hade han kvalat med Ängelholms FF men missat avancemang. Nu lyckades det.

Till matchen mot Ängelholms FF lånades Kristoffer Fagercrantz hem från Kalmar FF. "Fager" gjorde direkt i mål när det blev vinst med 2-0 och detta följdes upp av ytterligare ett antal segrar mot Umeå 3-0, Brommapojkarna 3-0, Brage 4-0, Ljungskile 1-0.

Fem raka matcher utan insläppt mål och det blev även seger nere i Trelleborg med 2-1 men där Kalle Johnssons målnolla sprack efter 613 minuter.

Kalle Johnsson höll nollan i 613 minuter under hösten. Efter kvalet flyttade han till NEC Nijmegen i Nederländerna. Därefter har han spelat i danska Randers FC, franska EA Guingamp och är ni i FC Köpenhamn.

Mot Öster hemma stod de 0-2 när det var stopptid i första halvlek när Christian Järdler svarade för en viktig reducering. Efter paus vände HBK matchen på åtta minuter till seger 3-2.
HBK var med i racet om allsvenskt avancemang men avslutade serien med fem raka matcher utan vinst. 1-1 borta mot J Södra där HBK kvitterade trots reducerat manskap, 2-2 borta mot Varberg efter sen hemmakvittering, mot Värnamo hemma ledde vi med 2-0 fram till matchminut 87 men IFK gjorde ytterligare två mål och det blev 2-3 förlust. Serien avslutades med 1-2 borta mot Assyriska FF och 1-1 mot Landskrona BoIS.

Vilket mål han gjorde. Både snyggt och avgörande. Inhopparen Marcus Antonsson gjorde 3-0 målet i kvalmatchen hemma mot GIF Sundsvall.

Med litet stukat självförtroende gick HBK in i kvalet mot GIF Sundsvall. Baldvinsson skadad i första halvlek och inte så mycket talade för HBK. En enorm kämpainsats gav utdelning efter paus med tre mål på dryga kvarten. 3-0 gav ett bra utgångsläge och laget hyllades med stående ovationer när hela Örjans vall stannade kvar för att hylla laget.

Youtube-klipp:
Hemmasegern mot GIF Sundsvall (3-0)
Bortamatchen mot GIF Sundsvall (3-4)

I den avgörande matchen på Norrportens Arena hade Giffarna ett bra tryck mot HBK men det tog en halvtimma innan de fick utdelning. Fyra minuter senare tilldelades HBK en straff som omsattes av Kristinn Steindórsson. 2-1 till hemmalaget innan paus gav de ett litet hopp, men när Gudjón kvitterade till 2-2 i mitten på andra halvlek var det avgjort. Ytterligare några mål tillkom och det slutade med 4-3 till Sundsvall men HBK var tillbaka i Allsvenskan efter totalt 6-4!

Vi är allsvenskar igen! Johan Blomberg, Kristoffer Fagercrantz, Gudjón Baldvinsson och Ryan Miller. I bakgrunden tränaren Jens Gustafsson.

Återkomsten firades på Scandic CH i Gävle innan laget dagen efter möttes av hundratalet fans som mötte upp med marschaller, hurrarop och sånger.