Under höstlovet pågår ett fotbolls- och skrivläger i Kombihallen i Halmstad. Där samlas barn och ungdomar för att skriva och spela fotboll tillsammans.
Kombihallen fylls av glada barn och ungdomar i olika åldrar, och deras skratt ekar i byggnaden. De har blåa tröjor på sig där det står ”Lässpelet! Fotboll <3 läsning.”
Lässpelet är ett av HBK:s projekt som går ut på att ungdomar ska kunna kombinera fotbollen med skolan och läsning. HBK åker regelbundet ut på lästräffar på bibliotek runtom i Halmstad med de läsande förebilderna Alexander Berntsson och Emil Tot Wikström, och höstlovslägret i Kombihallen är en del av projektet.
Nästan 30 barn i åldrarna 9-11 har kommit till Kombihallen för att vara på ett fotbolls- och skrivläger, som började i måndags och håller på till fredag.
– Vi träffas 9:30 och så har vi en morgonsamling med fruktstund. Sen delar vi upp oss i två grupper. Den ena gruppen har fotbollsträning och den andra gruppen har en skrivworkshop. Sen äter vi lunch och efter lunchen byter vi grupp. Vi har mellanmål och har högläsning och läser en bok om mobbning och diskuterar utanförskap i mindre grupper. Den sista halvtimmen har vi fotboll igen i helgrupp, berättar Annika Stattin, som är bibliotekarie och involverad i projektet Lässpelet.
Izabella Patel, Ulrik Andersson, Sara Wiklöf, Anton Lundqvist, Lina Hult och Isa Thur Ekström är med och hjälper till som ledare under höstlägret. Några av dem kommer från HBK:s egna verksamhet och andra har varit med under Stadium Sports Camp.
– Jag kände att det kunde vara kul och lite utmanande att vara med, eftersom det är andra åldrar än jag är van vid, och blandat killar och tjejer, säger Izabella Patel, som vanligtvis tränar HBK:s fotbollsskola för flickor.
– Jag var ledig på lovet och jobbar med ledarskap vanligtvis, så jag samlar bara på mig så mycket erfarenhet det bara går just nu. Och så är det roligt också, säger Ulrik Andersson.
Sara Wiklöf, som vanligtvis befinner sig på högskolan i Halmstad, hade ledigt från skolan och bestämde sig för att passa på att hjälpa till på höstlovslägret.
– Det roligaste är att det är blandat tjejer och killar och en blandad kunskapsnivå. Man får träna på att anpassa sig efter individerna. Det blir svårare när man inte känner dem sen innan och man får lära känna dem mycket snabbare, berättar hon.
Anton Lundqvist, som varit med under Stadium Sports Camp tidigare, är också med och hjälper till under veckan.
– Jag försöker hjälpa till där det behövs så mycket som möjligt. Jag har inte den tränarerfarenheten som de andra har, så jag försöker vara med och hjälpa till där det behövs, komma med tips och idéer och lösa problem.
Isa Thur Ekström var med och hjälpte till med Laxacupen och Halmstadmilen i somras, och ställde upp när hon fick frågan om lägret i Kombihallen.
– Jag är här och hjälper till när jag behövs. Idag hjälpte jag de som inte förstår vad vi skulle göra och de som inte har så mycket erfarenhet av fotbollen. Då var jag vid sidan av och hjälpte dem.
Annika Stattin sammanfattar de inledande dagarna av höstlovslägret som väldigt roliga och intensiva.
– Jag tycker det har varit lärorikt också. I början var det lite kaotiskt, men alla har hittat sina roller. Vi är en helt ny grupp och det tar en liten stund att komma igång, men för det mesta har vi roligt, även om det är lite stökigt emellanåt också. En del har fått sätta ord på sina tankar. Många bär på berättelser och har kunnat sätta ord på det efter skrivworkshopen. Man kanske vill ventilera oro och rädsla och här får man möjlighet att göra det, säger hon.