HBK:s FFA-lag tog medaljer under Special Olympics i futsal

HBK:s Fotboll för alla hade fyra lag med i Special Olympics i futsal som gick av stapeln i Göteborg i helgen. Det blev sammanlagt ett guld, ett brons samt en fjärdeplats och en femteplats för HBK:s FFA-lag.  

I turneringen fanns det dessutom en damklass, och HBK ställde för första gången någonsin upp med ett lag med tjejer som gjorde det riktigt bra, med tanke på att de bara spelat tillsammans under några träningar.

– De kämpade så mycket de orkade. Det är jättekul att ha tjejer med, så det påverkar mycket att ha med tjejerna bland alla killar. Och det ska vi satsa ännu mer på nu. Det var häftigt att se tjejerna springa ut i HBK-tröjor, säger Kenth Johansson, en av de ansvariga inom HBK FFA.

Tjejerna lyckades kriga till sig en fin femteplats, och för de andra tre deltagande HBK-lagen blev det ett guld, ett brons och en fjärdeplats.

– HBK går ofta långt i sådana här turneringar och har nästan alltid gjort det. Det är inte bara fotbollen som gör att vi går långt, utan också sammanhållningen. De är goda kompisar och uppträder bra. Vi pratar mycket om hur man uppför sig, precis som hur man spelar fotboll och det ger också framgång, konstaterar Kenth Johansson.

Men det handlar inte bara om att vinna, ibland kan det vara minst lika viktigt att förlora.

– Det skapar ännu mer go till nästa träning. Det är inte vinsterna som är det viktigaste, visst det är kul, men det är inte det viktigaste. Vinsten är ibland att inte vinna – för det kan skapa ännu mer sammanhållning. Det är viktigt att lära sig att ta förluster, så det ska bli kul på fredag och träffa spelarna igen, säger Kenth Johansson.

Och att stämningen bland spelarna är god märktes tydligt på plats. När laget som tog brons hade spelat klart gick de vidare och hejade på de andra lagen.


– Så det är blått på hela sidan, och alla bara hejar på – och det ger en jättesammanhållning. Man är ett enda HBK som hejar på. De stöttar varandra jättemycket, och de stöttade tjejerna jättemycket. Så sammanhållningen är superviktig.