Lag från New York deltar i Laxacupen

Sommaren närmar sig med stormsteg och därmed även Laxacupen, HBK:s fotbollsturnering för ungdomar. Nytt för i år är att vi får internationellt besök, då bland annat två lag från New York kommer vara med i turneringen.
I sommar spelas HBK:s ungdomsturnering Laxcupen för 40:e gången i Halmstad. Deltagande lag närmar sig i skrivande stund redan ca 200 lag, vilket innebär att vi går mot rekord.
 
2019 kommer det att erbjudas massor av nya aktiviteter på cupområdet, där det genomgående temat är träning och hälsa. Nytt för i år är även att vi får internationellt besök då bland annat två lag från New York deltar i turneringen. 

 Det är fantastiskt roligt givetvis! Att få så långväga gäster sätter ju guldkant på turneringen för alla andra deltagande lag, säger Laxacupens tävlingsansvarige (tillika HBK:s ungdomsansvarig) Stefan Mildaeus och fortsätter:

 Det ligger också i linje med det utvecklingsarbete vi har för att på sikt få många internationella inslag i turneringen.
 
En av de involverade från USA har HBK-bakgrund (Johan Mauritzson), och nedan följer en intervju där han bla berättar om verksamheten ”over there”.

 FA Euro är en klubb som ligger i Brooklyn, New York och har cirka 200 ungdomsspelare i åldrarna 7-19. FA Euro är en non-profit organisation, vilket innebär att all inkomst som kommer in till klubben investeras därefter i klubben för att förstärka möjligheterna för våra ungdomsspelare att utvecklas ytterligare - vilket även ger chansen till spelare från låginkomstfamiljer att ha en plats att utvecklas och bli sedd i träningsmiljö samt under de turneringsresor som vi gör utomlands varje år, berättar Johan Mauritzson.

Han är Technical Director hos FA Euro och jobbar med ungdomsfotbollen där. FA Euro grundades år 2013, och är därmed en ganska ung klubb, men klubben har vuxit snabbt och fått ett fotfäste i fotbollen i New York och USA. 

 Vi fokuserar på den individuella utvecklingen av spelare för att tidigt försöka utveckla fundamentala egenskaper som krävs för att kunna spela på en professionell nivå både nationellt och internationellt, förklarar Johan Mauritzson. 

 Vi gör varje år resor till utlandet för att spela turneringar - vi var senast i Viareggio Cup med vårt U19-lag som fick spela mot ett gäng riktigt duktiga lag, bland annat AC Parma.

Vad får er att ta flyget över till Halmstad och Laxacupen?

 Min egen bakgrund hos Halmstads BK har såklart varit en avgörande faktor. Vi vill visa våra ungdomar hur en av de bästa fotbollsakademierna i Sverige fungerar från ungdomsnivå ända upp till professionell nivå - allt för att våra ungdomar och ledare ska få en fantastiskt lärorik erfarenhet att kunna växa som fotbollsspelare och människa för att använda sig av detta efter att ha kommit hem till New York, säger Mauritzson och fortsätter:

 Laxacupen i sig blir också en fantastiskt möjlighet för våra spelare att få mäta sig mot spelare och lag från en helt annan kultur - vilken de kommer lära sig otroligt mycket av, både på och utanför plan.

Själv har Mauritzson spelat i HBK:s ungdomslag hela vägen upp till A-laget och har själv spelat Laxacupen flera gånger. 

 Laxacupen har alltid varit en väldigt välskött turnering med en väldigt god atmosfär och har ett positivt inflytande på såväl spelare och ledare, avslutar Johan.

Laxacupen pågår mellan 25-28 juli i sommar. Läs mer om årets turnering här