Lars Nordin, 75 år!

För femtio år sedan skrev han på för HBK och blev en av de första HBK som skrev spelarkontrakt med. På tisdagen fyller den förre målvakten Lars Nordin, 75 år. HBK gratulerar på bemärkelsedagen!

Under hösten 1969 värvades målvakten Lars Nordin från Strömsnäsbruks IF till HBK men han blev inte spelklar förrän till säsongen där på. Han blev tillsammans med Roland Fransson, Ingvar Andersson och Lennart Alexandersson de första spelarna som HBK skrev kontrakt med. Redan i div. 2-premiären mot Nybro IF var han ordinarie och missade bara en match under säsongen. Totalt blev det fem nollor för Nordin under hans debutår i HBK, som skulle bli hans enda som ordinarie målvakt.

Inför 1971 lämnade Jan Johannesson föreningen och in som ny målvakt kom allsvenske Thomas Eriksson från Örgryte. Göteborgaren blev förstemålvakt direkt och det var först under hösten som Nordin fick spela fyra matcher när Eriksson var skadad.

Efter oavgjort mot IFK Malmö och förlust borta mot Gnosjö, blev det två raka segrar mot Kalmar och Gunnarstorp. I och med segern i den senare matchen var seriesegern klar och HBK fick kvala till allsvenskan. Till de resterande två seriematcherna och det framgångsrika kvalspelet var Thomas Eriksson tillbaka mellan stolparna och Nordin fick frånsidan uppleva det allsvenska avancemanget.


Inför 1972 hade även Lennart Ljung kommit tillbaka efter en utflykt till AIK för studier. Nye tränaren Bernt "Sump-Hugo"Andersson satsade på Thomas Eriksson från start men efter inga segrar och fjorton insläppta mål på de sex första matcherna fick Nordin chansen i bortamatchen mot Landskrona BoIS. Redan efter 47 sekunder låg bollen i mål och strax före paus blev det 2-0 av Tommy "Gyxa" Gustafsson (tränaren Jens Gustafssons far). I andrahalvlek fastställde Claes Cronqvist slutresultatet till 3-0 på straff. I matchen efter var Thomas Eriksson tillbaka i målet men bara för en match, för när HBK mötte AIK på Råsunda fick Lennart Ljung chansen och han behöll sen målvakströjan i över åtta år!


Som tredjemålvakt blev det inte ens spel i B-laget och i juli 1972 gick Lars Nordin tillbaka till Strömsnäsbruks IF. Han återkom senare i div. 2 när han under några år tillhörde IFK Hässleholm och Alvesta GIF. Senare var han tränare i bl.a. Markaryds IF och Strömsnäsbruks IF.


Lars yngre bror Olle Nordin var allsvensk spelare i IFK Norrköping, IFK Sundsvall och IFK Göteborg men framför allt förbundskapten för Sverige 1986-90. Olle har även tränat IFK Norrköping och AIK i allsvenskan.

Lars Nordin
Född 11 juni 1944.
Från Strömsnäsbruks IF 1970, till Strömsnäsbruks IF 1972.

Allsvenska matcher/mål: 1/0.
Div. 2-matcher/mål: 25/0.