UT:  #23 Dusan Djuric  -  IN:  #17 Oscar Petersson.
38
Minuter
Mål!

Tung förlust borta mot Mjällby

Topplaget Mjällby stod för motståndet i söndagens bortamatch. Det blev en för svår uppgift för HBK och slutresultatet skrevs till 2-0. HBK inkasserar därmed ett hack i formkurvan, medan Mjällby befäster sin roll som ett topplag med chans på Allsvenskan.

Innan matchen sa Mjällbys tränare att han gärna såg att hemmalaget stängde av Andreas Johansson och Dusan Djuric från att styra passningsspelet, liksom att han inte ville släppa fram HBK:s kantspelare. Den taktiken lyckades ganska bra.

HBK inledde dock matchen bäst med hög press, precis som tränare Magnus Haglund vill. Bortalaget radade upp chanser de första 20 minuterna och borde förvaltat något av lägena, kanske framförallt Peter Larsson som fick fritt läge för nick på hörna. Språngnicken var förvisso hård, men det hjälpte föga eftersom den var aningen missriktad. Även Sadat Karim hade några lägen där avsluten helt inte höll tillräckligt bra kvalitet, bland annat efter en räd längs kanten av Thomas Boakye. Landsmannen Karim fick fritt läge i mitten efter inlägg, men målvakten i hemmalaget kunde rädda.

Mjällby tog därefter sig in i matchen och hotade flera gånger genom snabba omställningar och inlägg mot HBK-försvaret. I den 17:e minuten räddade Peter Larsson på mållinjen, sedan de flesta hemmafans troligen redan hade inkasserat 1-0. Första målet kom i stället efter en frispark på högersidan. Exekutorn Mohanad Jaeze noterade att HBK-målvaken Malkolm Nilsson stod lite långt ut i målområdet och chansade på skott. Bollen smet in vid Nilssons vänstra stolprot. Skottet var lurigt, men såg långt ifrån otagbart ut.

– Jag har testat den där varianten tidigare och denna gång gick det vägen, sa Mohanad Jaeze i paus till Cmores reporter.

HBK:s mittfältsmotor Dusan Djuric gick ut i paus, ryggskadad, och in i hans ställe kom Oscar Petersson.

Andra halvlek började som den första, med bollinnehav från HBK, men Mjällby var farliga i sina omställningar och framförallt farligare framför mål. Mycket handlade om vindsnabbe Joel Nilsson som gång på gång sprintade förbi Halmstadsförsvaret på högerkanten.

I den 74:e minuten resulterade Mjällbys vassa omställningar i ännu ett mål för Listerlandets stolthet. Den notoriske målskytten Jacob Bergström slog till med ett kliniskt avslut efter ett fint anfall.

HBK försökte pressa på efter hemmalagets mål och närmast var Alexander Berntsson som nickade i stolpen. Berntsson kom in istället för Erik Ahlstrand och tanken från Magnus Haglunds sida var att utnyttja mittbackens styrka i luftrummet. Det resulterade dessvärre bara i halvchanser och hörnor.

– Det räckte inte till idag. Vi borde ha förvaltat några av lägena i första halvlek och då hade det kunnat blivit en annan match, kommenterar Magnus Haglund.