Grattis på 70-årsdagen Tom Prahl!

Idag fyller vår före detta guldtränare Tom Prahl, Höllviken, 70 år. Tom var tränare i HBK under sex säsonger och HBK tog under dessa år fyra medaljer, varav två SM-guld. Tom Prahl är idag verksam som spion för svenska landslaget.
Redan på hösten 1987 ville HBK/Stig Nilsson ha Tom Prahl, då i Kirsebergs IF, som tränare men skåningen tackade nej. Prahl tog senare hand om Trelleborgs FF vilka han gjorde till ett allsvenskt lag och i UEFA-cupen lyckades de till och med slå ut engelska storlaget Blackburn Rovers.

När HBK på hösten 1995 på nytt ställde en förfrågan tackade Prahl ja. Även om första året inte gav någon medalj var det ändå starten på den framgångsrikaste tränaren genom tiderna. 

Under sex år ledde Tom Prahl HBK, en period som innebar bland annat två SM-guld och mängder med spel i olika europeiska cuper. Han är även den tränare som fört HBK till flest antal allsvenska medaljer (fyra).

1997 kom första SM-guldet, där man kanske framför allt minns 6-0 segern mot IFK Göteborg, men där guldet säkrades hemma mot Ljungskile SK i sista matchen. 

De två kommande åren blev det också medalj och 2000 var det dags för nytt guld. Stora delar av det gamla guldlaget hade bytts ut men Prahl fick maskineriet att fungera och HBK ledde serien vid inte mindre än 23 av 26 omgångar. 

Samma höst hade HBK överraskat många genom att slå ut Benfica, som då tränades av Jose Mourinho, i UEFA-cupen.

2001 blev Prahls sista säsong i HBK och där de åkte ur i kvalet till Champions League mot Anderlecht. Den sista matchen mot BK Häcken blev hans sista match som allsvensk tränare för de blåa. 

Tom Prahl har som tränare tagit tre SM-guld (2 i HBK och 1 i Malmö FF) och fört sina lag till inte mindre än nio allsvenska medaljer. Han har varit allsvensk tränare i tre klubbar: Trelleborgs FF, HBK och Malmö FF men även i högsta ligan i Norge när han var tränare i Viking FK. Sonen Martin har spelat i juniorlandslaget.

Tom Prahl har sedan Janne Andersson blev förbundskapten hjälpt till som spion för landslaget.
 
Fakta om Tom Prahl
Född 5 januari 1949.
Tränare 1996-2001.
Allsvenska matcher som tränare: 156.
Guldtränare 1997, 2000, lilla silver 1999, brons 1998.
Allsvensk tränare i Trelleborgs FF 1992-95, Malmö FF 2002-05, Trelleborgs FF 2008-11.
Guldtränare i Malmö FF 2004.