Reine Almqvist - Haglunds extra par ögon

Det är många som har återvänt till HBK inför och under säsongen 2019. En av dem är analytikern Reine Almqvist, som beskriver sig själv som Magnus Haglunds extra par ögon.
Du kanske har sett honom i närheten av avbytarbåset i samband med match, eller uppe på pressläktaren med en stadig blick på spelet. Reine Almqvist har varit i HBK förut, och sa ja när Haglund hörde av sig och ville att han skulle ansluta till tränarteamet. 

Det är kanske inte så många som vet det; men Reine var hjärnan bakom det succéartade bytet i Haglunds första match mot Trelleborg, då Rasmus Wiedesheim-Paul blev inbytt och sedan gjorde mål och avgjorde matchen till HBK:s fördel. 

Så, vem är då denne Reine Almqvist? Jo, han är en 70-årig före detta anfallare som haft sin spelarkarriär i bland annat IFK Göteborg, Åtvidabergs FF och BK Häcken. Utöver det har han haft tränaruppdrag i flera lag, däribland BK Häcken, norska Fredrikstad FK, IFK Göteborg och IF Elfsborg. Han blev svensk mästare med IFK Göteborg 1969 och blev dessutom allsvensk skyttekung två gånger om. Han har även varit scout för det svenska fotbollslandslaget.

Nu är denne man med en tung meritlista tillbaka i HBK som analytiker. Men vad gör då en analytiker? 

– Jag gör i princip det Magnus vill att jag ska göra. Jag försöker stötta upp Magnus så gott jag kan. Han får två extra ögon som ser saker. Jag brukar prata med spelarna om deras roll i laget och vad de ska tänka på och utveckla dem taktiskt inom det sättet vi spelar på, säger Reine Almqvist.

Det är inte första gången han är i HBK. Senast kamperade han tillsammans med Jens Gustafsson och var en viktig person i staben bakom huvudtränaren.

– Jag trivs väldigt bra här i Halmstad. Framför allt tycker jag det är roligt för att det är en så bra, genuin klubb med bra värderingar och bra atmosfär. Sen är det otroligt bra ledare runtomkring, säger Almqvist. 

Han bor nu, precis som under förra sejouren, mellan Göteborg och Borås och pendlar till Halmstad.

– Det funkade senast jag var här och det funkar nu med, konstaterar han.

Imorgon, tisdag, väntar en till viktig match för HBK som tar emot Jönköpings Södra, och Almqvist delar med sig av sina tankar kring matchen och motståndet:

– Vi har ju sett att detta är antagligen seriens bästa lag vi möter nu. Men vi är väldigt bra på hemmaplan, så det ska bli väldigt intressant att se hur vi tar oss an den här matchen.