Tony Karlsson ny klubbchef i HBK

Halmstads BK:s styrelse har de senaste åren arbetat intensivt med att sanera ekonomin i klubben och skapa ett HBK som kan blicka framåt. Arbetet har sammanslutits i målformuleringen ”HBK 2020” och en stor del av det arbetet har letts av Tony Karlsson i sin roll som ordförande. Nu kommer han efterträda Susanne Nilsson som klubbchef och utträder därför ur styrelsen. 

Målet för HBK är att återigen etablera sig som en stabil allsvensk fotbollsförening, som inte behöver titta nervöst ner i varken tabellen eller i resultaträkningen. 


För att lyckas med det har det krävts ett omstruktureringsarbete med främsta fokus på att få ekonomin i skick, det har även krävts att HBK har reformerats på flera plan. Ett framgångsrikt damlag har bildats, HBK har startat futsallag som från och med kommande säsong spelar i högstaligan och akademisatsningen har burit frukt genom att HBK:s ungdomslag presterar bättre än på många år. Dessutom har många talanger från akademin etablerat sig i representationslaget. 


Under två säsonger har det operativa arbetet på sportkontoret letts av Susanne Nilsson som från oktober går vidare till nya utmaningar. Hennes efterträdare blir HBK:s nuvarande ordförande Tony Karlsson.


– Tony lägger väldigt mycket tid på HBK och har varit en av arkitekterna bakom ”HBK 2020” som har varit vår ledstjärna i förändringsarbetet. Vi är en enig styrelse när vi bedömer att Tony har de egenskaper som krävs för att ta HBK till nästa nivå och han har även bred erfarenhet av att arbeta med fotboll och föreningsliv på lokal och nationell nivå, säger Cristine Karlsson i HBK:s styrelse som har varit sammankallande i arbetet med att rekrytera ny klubbchef.


En konsekvens av att Tony Karlsson föreslås som ny klubbchef är att han inte samtidigt kan vara förtroendevald som styrelseordförande. Det innebär i praktiken att HBK:s styrelse kallar till ett extra årsmöte för att föreslå ny styrelseordförande under perioden fram till ordinarie årsmöte. Det extra årsmötet kommer att hållas 24 september kl 18:00 på Örjans vall. 


– Detta är ingen dramatik, utan ett måste utifrån ett föreningsstyrningsperspektiv. Det är ju medlemmarna som väljer styrelsen och dess ordförande, konstaterar valberedningens ordförande Urban Jansson.


På det extra årsmötet kommer valberedningen att föreslå Anders Klingmyr som ordförande under tiden fram till ordinarie årsmöte i mars 2019. 


– Anders sitter i dag i styrelsen och har gjort det sedan 2011. Han har sitt expertområde inom den ekonomiska förvaltningen och det i kombination med att han har övriga styrelsens förtroende gör att vi tror att det är en bra lösning. Förutom förändringen på ordförandeposten föreslås inga ytterligare skillnader mot den styrelse som föreningens medlemmar antog på senaste årsmötet, summerar han.