Tung förlust i Borås

Trots en lovande start blev uppförsbacken snabbt brant för HBK efter två tidiga baklängesmål borta mot Elfsborg. Det skulle också hinna bli ett till innan paus, och från det kunde aldrig HBK resa sig.

IF Elfsborg – HBK 3–0 (3–0)

9' Simon Lundevall, 15' Viktor Prodell, 40' Simon Lundevall.

HBK:s startelva: Malkolm Nilsson – Alexander Berntsson, Peter Larsson, Marcus Mathisen – Höskuldur Gunnlaugsson, Dida Rashidi, Pontus Silfwer, Oscar Petersson (ut 77'), Thomas Boakye (ut 60') – Johan Oremo, Kosuke Kinoshita (ut 65').

Bänken: Simon Andersson, Emil Tot Wikström, Rasmus Wiedesheim-Paul, Andreas Bengtsson (in 60'), Andreas Hadenius (in 77'), Jesper Westerberg, Gabriel Gudmundsson (in 65')

Det blev en snöplig start för HBK på Borås Arena mot Allsvenska Elfsborg. Trots att Bollklubben tidigt visade intentioner och ägde boll kom det första baklängesmålet redan efter åtta minuter. Efter en kort Elfsborgshörna slog Simon Lundevall ett lågt inlägg in i straffområdet – som gick förbi både försvarare och anfallare, och in i mål.

Och efter kvarten spelad var det dags igen. Efter ett snabbt kombinationsspel som HBK-försvaret inte hängde med på hittade till slut Stefan Ishizaki fram till Viktor Prodell bara några meter framför mål, som enkelt kunde styra in tvåan.

Och även om HBK därefter hade vissa halvlägen, bland annat med Marcus Mathisen och Alexander Berntsson som hade ett skott respektive en nick utanför mål, var det också Elfsborg som skulle få med sig ytterligare ett mål innan paus. Det var efter Elfsborg-mittfältaren Jesper Karlsson fallit lätt i duell med Mathisen, som domare Magnus Lindgren valde att peka på straffpunkten. Och då gjorde Simon Lundevall inga misstag till 3–0.

Andra halvlek fortsatte sedan mycket som den första, Elfsborg verkade ha full kontroll, och HBK hade fortsatt svårt att komma till några större farligheter.

Dock kunde det bli riktigt farligt bara tio minuter in i halvleken, när Kinoshita och Johan Oremo kom i ett två-mot-ett-läge strax utanför offensivt straffområde. Men Kinoshita blev avväpnad av Elfsborg-försvararen Joakim Nilsson innan han hann få loss bollen till Oremo.

I anfallet efter var också Lundevall nära på att fullborda sitt hattrick, men en fin benparad av Malkolm Nilsson höll honom borta.

Fem minuter från slutet var också Berntsson nära på att ordna en HBK-reducering. Men nicken på Gunnlaugssons inlägg hamnade rakt i famnen på målvakten Kevin Stuhr Ellegaard. På övertid testade också Dida Rashidi skott från distans, men även det kunde Ellegaard plocka, och det verkade inte vilja sig för de blåsvarta i Borås.