Malkolm är redo för en tuffare prövning

I 5–0-segern senast mot Syrianska hade inte målvakten Malkolm Nilsson mycket att stå i. Men AIK på lördag lär bli ett tuffare prov för HBK:s nummer ett. – Vi vill bibehålla den allsvenska formen som vi hade i höstas, och ett sånt här motstånd ska inte vara några överraskningar för oss, säger Malkolm.
– Men det klart att det var jäkligt skönt för hela laget att se att spelet ger resultat, mot Oddevold fick vi ju inte riktigt till det offensivt. Och skönt för mig att få hålla nollan såklart, och känna att försvarsspelet fungerar på ett bra sätt. Vi har ju ändå Peter (Larsson) som är ny i laget, och relativt ny i trebackslinjen som vi spelar, så det känns bra att han ändå kommer in i det snabbt.

Känns det tryggt för en målvakt att ha någon som honom framför sig?
– Det är en jäkla stabilitet. Jag tror inte han förlorade en duell i senaste matchen, så det klart att det känns som en väldigt stabil spelare att ha centralt i trebackslinjen.

Men oavgjort mot Oddevold i matchen innan gör att det krävs seger mot AIK i Stockholm för att HBK ska gå vidare i Svenska cupen.
– Det är alltid roligt att åka upp till Stockholm och spela. Och vi kommer till matchen med ett bra självförtroende efter senaste matchen, så förhoppningsvis blir det en bra match.

Men det är ändå ett AIK som inte övertygat i tidigare cupmatcher, där man vunnit båda matcherna mot division 1-klubbarna i gruppen med 2–1.
– Vi vet ju vad de har för brister, samtidigt som att de ju säkert har haft koll på våra matcher. Men vi vet vad vi ska göra och förhoppningsvis gör vi en jättebra match.

Och motståndet sätter antagligen det lite annan press på defensiven?
– Ja, det klart det är ett annat motstånd än vi hade sist, med en helt annan kvalité. Men det är inga överraskningar för oss att de är tuffa framåt, vi mötte ju dem två gånger i fjol och gjorde bra matcher då.

I jakten tillbaka till allsvenskan är det väl triggande med ett sådant här motstånd?
– Ja, det gäller ju att fortsätta tro att vi kan slå allsvenska lag, för kan vi inte mäta oss med dem kan vi nog få det tufft i superettan också.

Malkolm själv har haft en lugnare försäsong än i fjol, när han slogs om platsen i målet med dåvarande konkurrenten Isak Pettersson. Men nu går han in som given etta.
– Då ville man prestera på topp varje träning och match, för att inte chansen skulle glida ifrån en. Nu har jag fått förtroendet, och det känns väldigt skönt. Det gör till exempel att jag kan jobba med att bygga upp min fysik på ett annat sätt än i fjol. Nu kan jag göra en mindre bra träning för att jag har kört hårt i gymmet, utan att känna mig orolig.
– Sedan har jag lite extra press på mig nu också såklart, men det är en rolig utmaning.

Hur hoppas du kunna utvecklas i år?
– Målvaktsmässigt är det bara att köra på som vanligt, och utvecklas så gott man kan. Men sedan är det ju faktiskt jag som varit i laget längst, förutom Westerberg, så en ledarroll på och utanför planen kanske man ska ha också. Men det är något jag kommer växa in i mer och mer över tid, tror jag.