Västkustderby i högsommarvärme

Ikväll är det dags för ny match i den jämna Superettan. HBK har två matcher färre spelade än ledande Örgryte och faktum är att HBK med två segrar skulle vara ett topplag. Serien lever alltså i alla högsta grad, men det krävs att det fina spelet som visades upp mot Gefle håller i sig.

”Makrillarna” kommer till Laxstaden och det är ett rutinerat manskap som GAIS ställer på benen och laget imponerade mot HIF senast, trots förlust. Såhär säger tränaren Bosko Orovic om dagens match:

– Det är många spelare som är borta på grund av skador, vilket tunnar ut truppen och vi behöver konkurrensen. Samtidigt vill jag hedra dem som är tillgängliga och de gör det fantastiskt bra. HBK är inget lag som skrämmer oss på något sätt. Utan vi kommer att försöka spela vår match därnere precis så som vi gjorde mot Helsingborgs IF. Vi kommer att gnugga på och förbättra oss för varje vecka som går och fokusera på vårt spel. Givetvis kanske vi gör några taktiska drag där vi kanske förändrar spelares roller eller att de ska agera på ett annorlunda sätt.

 

I GAIS spelar bland andra Dusan Djuric och Junes Barny som har ett förflutet i HBK. Mittfältaren Calle Wede, som gjorde mål senast, utgick med hjärnskakning och är inte med ikväll.

– GAIS är spelskickliga och ett lag som vill spela sig igenom lagdelarna, det är inte lika låga i sitt försvarsspel som Gefle senast. De har väldigt bra offensiva spelare och Dusan och Barny som vill styra spelet. Jonas Lindberg och Edin Hamidovic är giftiga målskyttar som det gäller att se upp med, kommenterar Igor Krulj, HBK:s tränare.

 

Efter senaste matchen har det vart en munter stämning i HBK-lägret.

– Det är klart att det var en lättnad att vi spelade bra, men vi har en tro på oss själva och den stärktes efter matchen i måndags. Det känns som att vi är på rätt väg, men ikväll är det en ny match och helt andra förutsättningar.

 

Det var mycket bollinnehav senast för HBK, det kan vi inte riktigt räkna med ikväll – eller?

– Vi har ambitionen att kontrollera matchen på hemmaplan, men vi vet att GAIS vill trycka på och ta initiativ. Det kommer att bli en kul match för publiken med två lag som vi vinna och vill vara offensiva. Vi är revanschsugna, vi har inte presterat på hemmaplan och har tydlig ambition att göra det idag.

 

LAGEN

HBK (preliminärt): Malkolm Nilsson – Jesper Westerberg, Peter Larsson, Alexander Berntsson, Thomas Boakye – Jonathan Svedberg, Pontus Silfwer – Kosuke Kinoshita, Höskuldur Gunnlaugsson, Gabriel Gudmundsson – Johan Oremo.

 

Gais(preliminärt): Alexander Nadj – Niklas Olsson, Carl Nyström, Niclas Andersén – Stefan Ilic, Dusan Djuric, Marcus Bergholtz, Junes Barny, Erik Westermark – Jonas Lindberg, Edin Hamidovic.

 

Senaste mötena

2016: GAIS - Halmstad 2-1 (Superettan)

2016: Halmstad - GAIS 2-0 (Superettan)

2011: GAIS - Halmstad 2-1 (Allsvenskan)

2011: Halmstad - GAIS 0-2 (Allsvenskan)

 

Senaste gången lagen möttes i seriesammanhang satte GAIS käppar i Halmstads allsvenska hjul. På höstsäsongen 2016 jagade HBK en plats i högsta serien men fick se sig besegrade av GAIS efter mål av Johan Ramhorn och Alibek Aliev. Grönsvart har också plusstatistik på HBK de fyra senaste mötena. Lagen ställdes också mot varandra på årets försäsong, men den matchen fick blåsas av i första halvleken (1-1) på grund av snökaos (vilket känns nästa utopiskt med tanke på dagens väderlek).