Inför HBK Värnamo: "Vi ska vara bollförande"

I eftermiddag spelar HBK borta mot Värnamo på Finnvedsvallen. Trots att Värnamo sladdar i tabellen blir det garanterat en tuff match.

Senast Värnamo och HBK ställdes mot varandra var 2016. På Örjans vall vann HBK komfortabelt med hela 5-2. På bortaplan blev det däremot oavgjort inför 3 088 åskådare.


Senaste mötena:

29/08/16, 19:00 IFK Värnamo –Halmstads BK 1 – 1 (1 – 1)

23/06/16, 19:30 Halmstads BK– IFK Värnamo 5 – 2 (3 – 1)

21/10/12, 16:00 Halmstads BK– IFK Värnamo 2 – 3 (0 – 0)

16/06/12, 16:00 IFK Värnamo –Halmstads BK 2 – 5 (2 – 2)


HBK har uppåtgående trend med två raka segrar och bättre och bättre spel. Det samma gäller Värnamo som trots läget i tabellen som nästjumbo har presterat bra på sistone. Senast spelade de 0-0 borta mot Öster.

– Värnamo var bättre i den matchen och de borde även vunnit mot GAIS näst senast, kommenterar Igor Krulj, tränare i HBK.


Värnamo tränas av rutinerade Roar Hansen som faktiskt har tränat just Krulj i Ängelholm.

– Det är en bra människa och hans fotbollsfilosofi är att spela boll.


Precis som HBK alltså och förhoppningsvis kan det bli en bra match med offensivt spel – alla förutsättningar för det finns.

– Värnamo är offensiva och kommer gärna upp i banan med sina ytterbackar för att slå inlägg mot Pär Cederqvist som är en duktig "boxspelare".


Veteranen Cederqvist är nitton år äldre än exempelvis Gabriel Gudmundsson och kunde rent teoretiskt vara hans pappa. Det är han inte, utan han är en fruktad anfallare som har specialiserat sig på Superettan där han har spelat för Öster, J-Södra, Landskrona och Värnamo.

– Han är en van målskytt så det gäller att vara på tårna i straffområdet, konstaterar Igor.


För HBK:s del har det varit en bra träningsvecka och laget har kört ganska tufft för att förbereda sig för tre kommande matcher på bara en vecka.

– Vi har kört på tuffare för att förbereda kroppen på maxprestationer.


Truppen är intakt med Oremo tillbaka från sjukdom.

– Vi hoppas kunna prestera och vill ha bra fart framåt. De försöker fylla på med ytterbackarna och då kommer det uppstå luckor för våra snabba spelare. Vi hoppas på bollinnehav, de vill förstås visa upp sig från sin bästa sida på hemmaplan men vår ambition är att föra matchen.


Skadeläget i Värnamo har ljusnat något på slutet. Både Abdu och amerikanen Darwin Jones ska kunna vara tillgängliga för spel i dagens match. Victor Christiansson är även han åter i fullträning och hoppade in i förra matchen mot Öster. HBK-bekantingen Alexander Henningsson är däremot avstängd sedan han blev utvisad mot Norrby.


En spelare i HBK som har imponerat på sistone är Pontus Silfwer som går från klarhet till klarhet.

– Han har rest sig med laget och presterat bra, det är en duktig spelare. Klok i både offensiven och defensiven.


Han spelade uppoffrande senast mot GAIS och drog med sig sina medspelare.

– Han har karaktär. Många spelare visade tendenser till offervilja senast vilket jag är glad för.


HBK ordnar busskortsresa till Värnamo:

Samlingsplats: Folkparken (OBS! Ny avreseplats) 
Avgångstid: 12.15