Igor Krulj hoppas på stort bollinnehav mot Gefle

Det är återigen dags för en viktig match i det getingbo som Superettan utgör. Gefle står för motstånden och matchen spelas borta på Gavlevallen.

Gefle ligger tia i tabellen medan HBK huserar på trettonde plats, dock med en match mindre spelad än kvällens antagonist.

– Serien är lång och alla lagen snor poäng av varandra, vilket är bra för oss, konstaterar HBK:s tränare Igor Krulj.


Den är inte bara speciell för att det är viktiga poäng i potten, utan också för att HBK:s anfallare Johan Oremo har spelat i klubben i åtta säsonger, med 158 allsvenska matcher och 49 mål som facit. Han själv tar dock det med ro.

– Jag tycker att både laget som helhet och jag själv har börjat hitta tillbaka till det spel som vi har ioss. Jag funderar inte så mycket på vilka som står på andra sidan utan fokuserar på mitt eget spel, konstaterar han.


Gefle tränas av gamle landslagshjälten Johan Mjällby och han börjar få till lagets försvarsspel i de senaste matcherna, gammal mittback som han är.

– Nu gör spelarna som jag vill, tänkte jag säga. Nej, men skämt åsido så är det mest imponerande defensivt kollektivet och speciellt i det djupa försvarsspelet i senaste matchen. Vi ligger rätt i positionsspelet och vi jobbar för varandra, säger Mjällby till klubbens hemsida.


När det gäller offensiven har det varit lite sämre, inte helt olikt HBK:s läge, alltså.

– Det är ingen hemlighet att vi hela tiden strävar efter att utveckla vårt eget anfallsspel och bollinnehav,konstaterar Mjällby.


I HBK vittnar tränare Krulj om en skadefri elva, Gabriel Gudmundsson är uttagen, trots smällen senast. Dock är Marcus Mathisen avstängd och ersätts av Alexander Berntsson.

– ”Gabbe” är fullt redo förspel och vi bygger vidare från matchen senast och kommer inte stöka så mycket i truppen, konstaterar Igor utan att vilja avslöja startelvan.

– Man får ingenting gratis av Gefle, så det gäller att kriga för poängen, fortsätter han.

HBK-lägret tror på mest bollinnehav och Igor menar att nyckeln är att komma fram i banan innan Gefle hinner samla sig i försvarsspelet.

– De ligger lågt i sittförsvar och har spelat med en 5-4-1-uppställning hittills. De satsar på omställningsspel med wingbacken Piotr Johansson i hög utgångsposition i spelet, samt Jonas Lantto och Leo Bengtsson som fördelar boll bra på mittfältet.


För HBK gäller två matcher denna vecka, något som inte påverkar kvällens laguttagning enligt Igor.

– Det är så pass lång tid mellan att det inte spelar någon roll. Vi fokuserar på dagens match och ser fram emot den.