Thomas Boakye – en konstnär både på och utanför planen

På planen utmanar han sina motståndare med snabba löpningar. På fritiden brinner Thomas Boakye för konsten och för att ge tillbaka till samhället.
– När jag var sex, sju år spelade vi fotboll på gatorna. Jag visste inte vad jag gjorde, men jag spelade för att det var kul, berättar Thomas Boakye som växte upp i Ghana. Det var där intresset för både fotboll och konst formades. Nu har fotbollen tagit honom till Sverige och HBK, via akademispel i Right To Dream Academy, några år på ett college och spel i Ghanas U20-landslag.
– Jag trivs här, folk är snälla, mina lagkamrater får mig att känna mig välkommen och de accepterar mig för den jag är. Än så länge är det bra, säger Boakye.

Han har spelat för HBK i över ett halvår och målet är glasklart – han vill till Allsvenskan.
– Mitt största fokus är spelet och hur vi kan vinna för att ta oss upp till Allsvenskan, jag tänker inte på något annat.

Boakye brinner dock inte bara för fotbollen, han är också en duktig konstnär.
– När jag var barn gjorde jag det för att det var kul, men jag visste att jag hade en talang. Nu håller jag på med ett projekt för att ge tillbaka till samhället – och till Afrika.

Boakye målar allt från djur till människor och det lite mer abstrakta. Pengarna han får in donerar han till välgörenhet.
– Det kan inte alltid bara handla om fotboll. Detta är mer en hobby – jag vill hjälpa andra. Det är viktigt att jag gör något utanför fotbollen, poängterar han.

Flera av Boakyes lagkamrater, både i Östersund och HBK, uppskattar hans konst. För ett tag sedan fick Höskuldur Gunnlaugsson tre målningar, som numera pryder de en vägg i hans lägenhet (se bild i bildspelet nedan).

Även om Boakye trivs väldigt bra i Halmstad saknar han sin familj, som bor i Ghana.
– Utan dem hade jag inte varit den jag är idag. Det är en dröm är att de ska få komma hit och se mig spela. Jag saknar dem, säger Boakye.

Samtidigt vill han passa på och tacka fansen för det varma välkomnandet han fått sedan han började spela för HBK.
– Fansen har varit fantastiska både mot mig och hela laget. Det kan inte bli bättre. Jag vill tacka fansen och spelarna för hur de tagit emot mig i Halmstad.