Lässpelet: Läsning + fotboll = sant

Det är en tisdag i november. Klockan är tio över tre och på biblioteket i Vallås har flera barn strömmat in. I ett litet hörn, omgivna av bokhyllor och hundratals böcker sitter Marcus Mathisen, Alexander Berntsson och ett tiotal barn och läser tillsammans. I ett annat rum läser Ivo Pekalski för ytterligare ett tiotal barn.  

Fotbollsspelarna turas om att läsa, och alla barn som vill får också prova på att läsa högt. 

Så småningom samlas alla barn och spelare i en smal korridor. Flera bollar rullas ut på golvet. Barnen får prova att passa varandra, eller skjuta skott mot ett osynligt mål. Alexander Berntsson trixar med bollen, barnens ögon blir stora som tefat och biblioteket fylls av skratt och bus.


Timmen lider mot sitt slut. Barnen samlas i ett led, får med sig varsin bok hem och tre bokmärken. Alla som vill kan få sina bokmärken signerade av spelarna, och det räcker inte med en autograf, barnen ställer sig i kön flera gånger om för att få sina bokmärken, böcker – ja till och med armar signerade.

– Det här är det bästa i världen, att träffa riktiga fotbollsspelare, utbrister ett av barnen.

– Som läser! Fotbollsspelare som läser, tillägger Ivo Pekalski.

Detta är en del av Lässpelet, ett samarbete mellan HBK, Sisu och biblioteken i Halmstad.


– Lässpelet är ett projekt som vill locka till läsglädje och som kombinerar skola, idrott och fritidsläsning. Det är ett projekt där vi jobbar med manliga läsande förebilder och vill genom favoritsporten locka barnen till att upptäcka läsglädjen, förklarar bibliotekarien Annika Stattin.

Förutom lästräffar har biblioteken varit närvarande på Örjans vall under säsongen, och haft ett minibibliotek vid Kids Corner. Dessutom vill HBK uppmuntra ungdomarna till att kombinera fotbollen med läsning och skola – och Kombihallen har blivit ett ställe där ungdomarna både kan spela fotboll, plugga och läsa.


– Vi har träffat många positiva barn. De kan läsa hur knackigt som helst, men när en fotbollsspelare sitter där vågar barnen gå fram och läsa. Vi har bara fått positiv respons, även när vi varit på Kids Corner och delat ut böcker. Många föräldrar kommer fram och säger att det är viktigt och roligt, säger Annika Stattin.


Framöver hoppas Annika Stattin att projektet kan utvecklas ännu mer.


– Jag hoppas vi kan fortsätta med lästräffar och bibliotekens närvaro på Örjans vall och att vi kan utveckla samarbetet med Kombihallen. Läsningen ger så många fördelar som du till exempel kan använda för att bli en bättre fotbollsspelare. Jag tror det är utvecklande för spelarna att få träffa barnen. Jag skulle vilja göra läger med läsning och fotboll och kanske bjuda in någon författare som skrivit fotbollsböcker, och att vi kommer igång med aktiviteter i Kombihallen och att vi får in damlaget. Det hade varit roligt, säger hon.