Hjärnblödningen stoppar inte Bosse – springer Halmstadmilen

Bosse Bengtsson, 67, hoppas kunna slå sitt rekord och samtidigt samla in pengar till andra som drabbats av hjärnblödning när han springer Halmstadmilen den 1 september. 
2014 förändrades livet drastiskt för Bosse Bengtsson när han drabbades av en hjärnblödning. 

– Jag tänkte att det drabbar alla andra, inte mig. Men sen så small det, berättar han. 

Den vänstra sidan av kroppen är inte vad den en gång varit och när Bosse går får han ta hjälp av en käpp. Men det har hänt mycket sen den dagen i mars 2014 när han drabbades av hjärnblödningen. 

– Min fru engagerade sig mycket och frågade personlige tränaren Mikael Durenius om han ville ta hand om mig. Så jag var hos honom och fick en riktig jädra kick. Jag tränade hos honom en gång i veckan och märkte att jag blev bättre och bättre. Det enda som hjälper oss, vi som drabbats av stroke eller liknande, det är träning, säger Bosse Bengtsson. 

Träningen gjorde stor skillnad för Bosse, som tillsammans med sin personlige tränare bestämde sig för att springa Halmstadmilen 2016. Målet för Bosse var att ta sig igenom halvmilen på 65 minuter, och innan loppet visste han inte alls om han skulle klara det. 

– Men jag gick in på 56:35. Jag var lycklig så jag grät som en barnunge, minns Bosse. 

Sedan dess har Bosse funderat på vad han kan göra för andra människor som också drabbats av en hjärnblödning. Så han bestämde sig för att springa Halmstadmilen igen, och samtidigt samla in pengar till Halmstad Strokeförening. 

– Så jag har varit i kontakt med de 15 annonsörer vi har inför varje match. Och de sponsrar med 1000 kronor till Halmstad Strokeförening om jag slår mitt rekord. 

Nu uppmanar han andra att anmäla sig till Halmstadmilen. 

– För det första så tycker jag det är ett trevligt lopp. Det passar många. Det är inga krävande uppförsbackar och om man har tur med värdet står det mycket folk längs med banan. Bara det gör att man får en liten kick. Jag personligen vill visa alla som känner att de är för tunga eller för kraftiga att det går att träna. Man kan börja med en halvmil och träna så man mår väl och tänka på kropp och själ, säger han. 

Bosse ser redan fram emot Halmstadmilen 2019. Då planerar han att dra ihop ett stort gäng, som tillsammans ska springa under Team Bosse. Men nu är det fullt fokus på Halmstadmilen den 1 september som gäller. 

– Man behöver inte vara rädd för att komma sist, skit i det. Det är vilja och engagemang som räknas!